Презентација ПУ „Лептирићи“ на Стручној конференцији за васпитаче у Врњачкој Бањи

You are currently viewing Презентација ПУ „Лептирићи“ на Стручној конференцији за васпитаче у Врњачкој Бањи
  • Post category:Вести

Стручна конференција за васпитаче под називом „Грађење односа као подстицај промена васпитно-образовне праксе“ одржана је у Врњачкој Бањи од 14.04.2022. до 17.04.2022.године. Циљ ове конференције био је:

Јачање компетенција васпитача кроз размену знања и искуства о значају грађeња односа као подстицаја  промена васпитно-образовне праксе.

Наша установа по први пут пријавила је учешће на конференцији и тема „У свету диносауруса“ одмах је прихваћена на основу одлуке Програмског одбора ове стручне конференције. Реализатори теме били су васпитачи Маја Јовановић и Бојана Ливњак у млађој васпитној групи узраста 2-3 године. Пројекат је реализован у сарадњи са стручним сарадником-педагогом Миленом Марковић и директором установе Маријом Анђелковић.

Презентација је одржана другог дана конференције а присуствовали су васпитачи и стручни сарадници установа у Србији и окружењу. Наша установа и реализатори пројекта добили су све похвале за реализоване активности, начин представљања и промене које су покренуте у оквиру наше васпитно-образовне праксе.

Представници Програмског одбора истакли су да је у раду видљив искорак у односу на досадашњу праксу и то у домену: грађења квалитета односа кроз промене у простору и коришћење ресурса локалне заједнице у партнерству са породицом, помаци у примени пројектног планирања у којима се у већој мери уважава перспектива детета, дели одговорност са децом и креирају промене у средини, видљива је аутентичност и отварање ка рефлексивном приступу, улога васпитача се мења и он је присутан као учесник и истраживач заједно са децом.

Ова конференција била је права одскочна даска за улазак у нове Основе програма и њихову примену у нашој установи. Сви се осећамо оснажено да наставимо истим темпом, ради добробити наше установе, васпитача и свих запослених у вртићу, а пре свега ради добробити деце која живе, уче и расту у нашој установи.