Предлог активности за период 13.04.-16.04.2020.

  1. „Ољушти јаје“:

Деца покушавају самостално да ољуште кувано офарбано јаје. Ова вежба је погодна за развој фине моторике код деце, вежбање вештине организованог и контролисаног коришћења обе руке, развој концентрације и стрпљења. Обавезно је присуство родитеља, због ситних делова љускица и због фарбе која се може разлити по јајима или рукама деце.

  1. Упознавање деце са предстојећим празником: показивање слика везаних за празник, симболи Ускрса (шарена јаја, корпице, зека). Читање приче „Зашто су јаја шарена“.

Зашто су јаја шарена?

Зека сваке године доноси јаја за децу да се почасте после дугог поста и оставља их у току ноћи на разним местима, сакривене у баштама. Али, једне године, изненада, пао је велики снег и деца нису могла да пронађу бела јаја у снегу. Тужни зека је одлучио да, од тада, сваке године, обоји јаје у разне боје, како би деца увек успела да пронађу своја јаја.

 

  1. „Печатирање“

Исеците маказама  од папира велико јаје и дајте детету (уколико имате) печате или мали сунђер који могу умочити у водене боје и тапкати по јајету. Окачите његово ремек дело у соби или на прозору како би дете знало да је његов труд важан.

  1. „Лов на јаја“

Дете изабере једно шарено јаје. Када га добро погледа ставите јаје у посуду са још 4 шарена јаја. Задатак је да дете пронађе своје јаје.