Предлог активности за период 27.04.-30.04.2020.

1. “Прање аутомобила”
Предпостављамо да свако дете има бар један сопствени аутомобил, трицикл, гуралицу или сл. Активност која је одлична за одржавање дечје пажње јесте прање тог возила. Уколико је дан леп и сунчан, направите топле сапунице деци у неком лаворчићу, дајте им сунђер и нека игра почне! Уколико ипак живите у згради направите детету сапуницу у кади или у лавабоу и убаците унутра аутомобиле. Нема детета које не воли да се кваси!

2. “Полигон за трицикле и гуралице”
Уколико сте у могућности, имате бетонско двориште или можете да одете до неког бетонског игралишта направите детету стазу по којој ће се кретати гуралицом или трициклом. Ова игра је одлична за развој координације код деце.

3. „Низање перлица или тестенине“
Потребан вам је дебљи конопац који ћете везати на крају и направити чвор како перлице или тестенина не би испадали. Дајте детету да ниже што више перлица на конопац. Ако је детету интересантно можете овојити тестенине воденим или темперним бојама па направити „огрлицу од тестенина“. Уколико је детету лакше можете низати тестенину или перлице на цевћице или штапиће за ражњиће које можете да забодете у пластелин или неки сунђер.

4. „Кукурузно брашно за вежбу фине моторике“
Одличан материјал за развој фине моторике је и кукурузно брашно. Ако вам не смета мало нереда, поставите детету брашно на већу подлогу (тањир или послужавник нпр.) и дајте му алатке за скупљање, пресипање и посипање истог.

5. „Звецкајте чашама“
За овај инструмент потребне су вам две папирне чаше, мало пиринча или пасуља, широка лепљива трака и украсне тракице. Дно чаша избушите на пар места како би провукли украсне тракице. Крајеве вежите унутар чаша. Када убаците пиринач или пасуљ, две чаше спојите лепљењем широком траком. Промрдајте чаше и звецкајте док украсне тракице прате ритам.