Пројекат „Подршка реформи система предшколског васпитања и образовања у Србији-СУПЕР“

You are currently viewing Пројекат „Подршка реформи система предшколског васпитања и образовања у Србији-СУПЕР“
  • Post category:Вести

У октобру 2018. године усвојене су нове Основе програма предшколског васпитања и образовања “Године узлета” чији је циљ целовит развој и добробит детета кроз интегрисани приступ учењу, повезивање игре и других активности, као и изградња смислених односа са вршњацима и одраслима у простору који је инспиративан. Правилником о основама програма предшколског васпитања и образовања предвиђено је да нови програм буде уведен у предшколске установе почев од септембра 2019. године.

Пројекат „СУПЕР“ подржава реформу предшколског васпитања и образовања Србије. У СУПЕР пројекат укључено је 50 локалних самоуправа и предшколских установа широм Србије. Једна од њих је и наша установа.

Европска унија обезбедила је донацију за опремање предшколских установа које су укључене у СУПЕР пројекат, за дидактичку, ИТ опрему и намештај, у износу од око милион евра, што ће додатно допринети квалитетном инклузивном предшколском васпитању и образовању. СУПЕР пројекат реализује се у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја. Пројектом управља Министарство финансија, Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније.

Прве обуке за менторе одржане су у периоду од 12.09. до 14.09.2019. у Нишу. Обуци је присуствовало 27 стручних сарадника из 27 општина у Србији. Један од њих био је и педагог наше установе.  Циљ обуке „Менторство у развијању инспиративне средине за интегрисано учење деце“ био је јачање капацитета ментора за рад са васпитачима на развијању квалитетног инклузивног програма заснованог на савременим педагошким концепцијама у складу са Основамa програма предшколског васпитања и образовања „Године узлета“, као и јачање капацитета ментора за покретање промене у предшколској установи.

У тродневним обукама будући ментори имали су прилику да у интерактивном раду са предавачима разговарају о томе како простор обликује учење деце, шта је и зашто је важан инспиративан простор и како целисходно користити намештај, опрему и средства добијена у оквиру комплементарног пројекта „Опремање предшколских установа“ који финансира ЕУ, а у функцији развијања инспиративне средине за учење. Учесницима су представљени и начини развијања програма усмереног на интегрисано учење деце у вртићу.

Нове обуке биће одржане током наредних месеци за представнике локалних самоуправа, а нови циклус дводневних обука за менторе организоваће се почетком децембра, 2019.године.

Пројектне активности почеле су у марту 2019. и трајаће две године.